Enhancing EverGreen.

Finsilva Oyj: Mäntänvuorella kerätään kuusenkäpyjä, joiden avulla säilötään alueen geeniperimä ja varaudutaan ilmastonmuutokseen

Vain monimuotoisen geeniperimän avulla suomalaiset puut voivat selvitä muuttuvista ympäristöolosuhteista kuten ilmastonmuutoksesta. Mäntänvuoren suositulla ulkoilualueella sijaitsee geenireservimetsä, jossa säilötään kuusen geenivaroja. Metsästä kerätään kuusen siemeniä ensimmäistä kertaa Finsilvan ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyöhankkeessa.

Mäntänvuoren alueella kaadetaan loka–marraskuussa 25 kuusta käpyjen keräämistä varten ja kävyistä saatavat siemenet säilötään Luonnonvarakeskuksen (Luke) siemenpankkiin. Alueen kuuset ovat arvokkaita niiden perimän monimuotoisuuden vuoksi, sillä puusto on syntynyt luontaisesti eli sitä ei ole istutettu tai kylvetty.

Siemenpankissa Mäntänvuoren kuusten siemenet säilyvät kymmeniä vuosia, ja niiden avulla uudistetaan tarvittaessa alueen puustoa esimerkiksi myrskytuhojen tai metsäpalon jäljiltä. Siemeniä voidaan käyttää myös metsägeneettisessä tutkimuksessa edustamaan alueensa luontaista kuusialkuperää. Lisäksi säilöminen takaa, että suomalaisen puuston monimuotoinen geeniperimä säilyy. Perinnöllinen monimuotoisuus on edellytys sille, että laji pystyy sopeutumaan ympäristön muuttumiseen kuten ilmastonmuutokseen.

– Suomessa puulajit ovat vuosituhansien saatossa sopeutuneet tietyille alueille. Jos esimerkiksi Mäntänvuoren puusto tuhoutuisi, sinne ei voisi istuttaa tilalle Rovaniemeltä kerättyä siementä. Se ei ole sopeutunut Mäntänvuoren ilmastoon, kertoo Luken metsänjalostuksen asiantuntija Leena Yrjänä.

Mäntänvuoren siemeniä kerätään ensimmäistä kertaa

Siemenpankin tarkoitus on toimia geenien hätävarastona, mutta tärkein säilytysmenetelmä on geenireservimetsä itse. Geenireservimetsässä puulajin perimää suojellaan luonnon olosuhteissa, alkuperäisellä kasvupaikalla.

Mäntänvuoren alue on toiminut kuusen geenireservimetsänä jo vuodesta 1995 asti, mutta nyt siemeniä kerätään ensimmäistä kertaa. Käpyjen keräämisen jälkeen siemenet karistetaan, kuivataan miedossa lämmössä ja lopulta jäähdytetään -18 asteeseen ja säilötään Luken metsäpuiden geenivarahankkeen siemenpankkiin.

– Kuusen kukinta tapahtuu Etelä-Suomessa parhaimmillaan noin kymmenen vuoden välein. Nyt on kypsymässä kauan odotettu käpysato, joten saamme kerättyä siemeniä varastoon, Yrjänä iloitsee.

Suurin osa, noin kolme neljäsosaa, Suomen geenireservimetsistä on valtion omistamia. Yksi harvoista yritysomistajista on metsäalalla toimiva Finsilva Oyj, joka omistaa Mäntänvuoren reservimetsän.

– Finsilva harjoittaa monimuotoista metsätaloutta ja haluaa turvata sekä edistää metsien terveyttä ja kestävyyttä myös ylläpitämällä monipuolista geenivarantoa, sanoo Finsilvan toimitusjohtaja Harri Viitaniemi.

– Kuusen siementen kerääminen on tärkeää. Siten varmistetaan, että arvokasta ja paikallista siemenmateriaalia on saatavilla myös mahdollisissa tuhotilanteissa. Mäntänvuoren alue halutaan säilyttää monipuolisena virkistys- ja suojelumetsäalueena lähialueen ihmisille.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan käpyjen keräämistä. Ilmoitamme päivämäärän myöhemmin. 

Lisätietoja:

Harri Viitaniemi, toimitusjohtaja, Finsilva Oyj
harri.viitaniemi@finsilva.fi, puh. 050 370 6902
www.finsilva.fi

Leena Yrjänä, asiantuntija, metsänjalostus, Luonnonvarakeskus
leena.yrjana@luke.fi, puh. 029 532 5240